Andrzej Kupniewski

Urodzony w 1964 roku. Ukończył studia magisterskie w ASP im. Władysława Strzemińskiego w Łodzi na Wydziale Tkaniny i Ubioru – Katedra Biżuterii.

Pierwsze prace złotnicze zaprezentował w 1996 roku w Galerii Sztuki w Legnicy podczas wystawy ,,Srebra Stołowe”. Wraz z żoną Jolantą Kupniewską już ponad 20 lat temu założył warszawską pracownię Galeria Projekt. Jak określa Elżbieta Dzikowska – dla której artysta wykonuje indywidualne projekty – „ Jego biżuteria to mała rzeźba, to sztuka noszona, która w swojej minimalistycznej formie, ale dużym formacie, krzyczy: jestem twórcą, nie wytwórcą! ‘’. Andrzej Kupniewski ciągle poszukuje nowych, ciekawych form, materiałów i technik. Swoje realizacje złotnicze przenosi w barwny świat ceramicznych obiektów. Artysta bierze udział w działaniach Stowarzyszenia Twórców Form Złotniczych (STFZ) jako Przewodniczący Rady Programowej, kreując współpracę z czołowymi polskimi artystami podczas wielu wystaw. Współorganizuje również wiele plenerów i warsztatów złotniczych. Jest również członkiem Międzynarodowego Stowarzyszenia Bursztynników. Jego prace znajdują się w wielu zbiorach i kolekcjach, m. in. w prywatnej kolekcji Elżbiety Dzikowskiej prezentowanej w Muzeum Tony Halika w Toruniu, Muzeum Nadwiślańskim w Kazimierzu Dolnym nad Wisłą, w Muzeum Okręgowym w Sandomierzu, w zbiorach Muzeum Gdańska i wielu zbiorach kolekcjonerskich. Zdobył wiele nagród i wyróżnień w konkursach złotniczych. W 2017 i 2018 roku jego nowe kolekcje pojawiły się w wydawnictwie Trend Book. Swoje działania złotnicze prezentuje także na kolejnych galach Amber Look, promując jego ulubiony minerał – bursztyn bałtycki.

Swój świat złotnictwa i ceramiki wzbogaca również działaniami muzycznymi, chociażby w składzie Von Ramm, Beck To The Ocean czy Warsaw Flash Mob Orchestra.